Werkbezoek van ministerie van BZK aan digitale raadsvergadering

Datum 23-04-2020

Op woensdagavond 22 april vond het digitale werkbezoek van Chris Kuijpers, directeur-generaal Bestuur, Ruimte en Wonen van het ministerie van BZK, plaats aan de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Het werkbezoek werd georganiseerd om te ervaren hoe een digitale gemeenteraadsvergadering verloopt. Dit is voor het ministerie van belang, omdat daarmee inzicht verkregen wordt hoe de Tijdelijke wet Digitale beraadslaging en besluitvorming in de praktijk uitpakt. Burgemeester Christiaan van der Kamp en griffier Hans Rijs lichtten voor de start van de raadsvergadering toe hoe in Bodegraven-Reeuwijk de afgelopen jaren geïnvesteerd heeft in digitalisering en hoe dat van pas is gekomen bij de uitbraak van de coronacrisis.

Zij beschouwen deze crisis als kans om digitalisering van raadsvergaderingen een extra impuls te geven. Interessant was hoe tijdens de gemeenteraadsvergadering de stemming via een stemapp plaatsvond, waarbij iedereen vervolgens  in beeld kreeg hoe er was gestemd. Raadsleden die niet aan de stemapp deelnamen, werd gevraagd om hun stem voor de camera kenbaar te maken.

Lees het interview met griffier Hans Rijs als u meer wilt weten over de ervaringen met digitale raadsvergaderingen in Bodegraven-Reeuwijk.