“Samenwerken helpt. Verbinding zoeken en hierin wel authentiek blijven"

Interview Roelie Bosch
Auteur Laura Jongejan en Dion CoomansAfzender Roelie BoschDatum 05-02-2018

Roelie Bosch is al 12 jaar raadslid in de gemeente Almere. Daarnaast heeft zij een gezin met drie kinderen en studeert psychologie. Een terugblik op haar periode als gemeenteraadslid.

Hoe zagen de afgelopen 12 jaar eruit?
“Ik ben geïnteresseerd in politiek en psychologie. Dat gaat goed samen. Hoe gedraag je je en hoe presenteer je je als raadslid.”
“Hoe iemand denkt over zichzelf bepaalt hoe diegene zich gedraagt. Toen ik begon bij de raad kreeg ik het boekje ‘De Raad is de baas’, dat zette me aan het denken over mijn positie en heeft me telkens weer op het spoor gezet.”

Wat is doorslaggevend voor een raadslid?
“Het verzamelen van informatie, focussen en verwoorden. Wil je succesvol zijn dan gaat het er om dat je de taal gebruikt van de fractie(s) die je wilt overtuigen. En ook dat je aansluit bij wat er in de stad leeft.”

Hoe stel je je als gemeenteraadslid op tijdens een vergadering?
“Door aantekeningen te maken wanneer een ander aan het woord is, het houdt je gefocust en geeft informatie over wat andere partijen willen. Hier kun je op ingaan bij wat je zelf wilt bereiken. Daarnaast is het belangrijk informatie uit de stad te halen door bv. themagroepen met professionals of regelmatig de wijken in te gaan.”
“Samenwerken helpt. Verbinding zoeken en hierin wel authentiek blijven. Inwoners willen wel politieke verschillen maar geen politiek geharrewar.”

Tips voor de raad
“Het grootste cadeau wat je jezelf als raad kunt geven is investeren in de griffie. En maak gebruik van wat er al in het gemeentehuis aanwezig is, bv. informatie bij Onderzoek en Statistiek. Regel via de griffie wat ondersteunend is, niet per fractie. Het politieke geluid wordt dan krachtiger.”

Wat is er de laatste tijd veranderd?
“De maatschappij is meer een netwerkmaatschappij geworden. Als raad vertegenwoordig je de samenleving en tegelijkertijd ben je maar een onderdeeltje van die samenleving.”
“Er komt steeds meer op je af als raadslid, denk aan het Sociaal Domein en straks nog de Omgevingswet. Wil je dit op een verantwoordelijke manier doen, dan moet je ondersteuning regelen en bepalen waar je over wilt gaan en op welke manier.”

Wat is een mooi resultaat wat je met trots kunt noemen?
“Waar ik blij mee ben is dat ik ervoor heb gezorgd dat een jongerengroep in Almere gewoon kan blijven terwijl ze eigenlijk huur moesten betalen en ze hierdoor dreigden te verdwijnen. Ik heb een filmpje gemaakt en zo het belang van het jeugdwerk laten zien. Als dit zou verdwijnen dan zouden er weer andere problemen komen…”
“Dit heeft indruk gemaakt en ze zitten er nog. Ik heb gepleit voor het belang van het jongerenwerk en ervoor gezorgd dat een stad als Almere hier het belang van inziet. Dit is gelukt en daar ben ik blij mee.”

Wat heeft je bewuster in het leven doen staan?
“Toen ik zelf kinderen kreeg, ging ik meer naar de leefomgeving kijken en toen wilde ik hierin iets betekenen. Dat kan als raadslid. Ik ben bewust met de omgeving bezig en de faciliteiten die er voor kinderen zijn, zoals scholen en jeugdzorg, maar ook speelterreinen.”

De jeugd is de toekomst. Welk advies zou je aan jongeren willen geven?
“Dat je juist in de raad veel kunt leren waar je in het werkbestaan veel aan hebt. Vaardigheden waar je je voordeel mee kan doen. Maar ook kun je als jong raadslid echt iets betekenen, omdat je mee kunt praten en beslissen over belangrijke zaken in de leefomgeving.”
“Ik ben me in de psychologie gaan verdiepen, ik geef trainingen en coach mensen hoe ze zich bewuster kunnen presenteren en wat ze allemaal al dan niet laten zien door middel van gedrag. Als je je bewust bent van je houding en hoe je op andere mensen overkomt, kun je hierop inspelen, waardoor je krachtiger over komt en meer kunt bereiken. Zo kan je je verder ontwikkelen.”

Hoe zie jij jezelf nog verder ontwikkelen?
“Mooie vraag! Ik droom ervan om burgemeester te worden, dat lijkt me een geweldige baan. Daarom zou ik graag ergens verder gaan als wethouder. Maar ook via mijn net opgestarte eigen bedrijf zal ik me blijven ontwikkelen als coach en trainer. Een doel hebben helpt om ergens te komen.”