Laat je inspireren door Open Overheid

Auteur Open OverheidAfzender Open Overheid

Sinds 2014 brengt het Leer- en Expertisepunt Open Overheid initiatieven in beeld die de overheid transparanter maken. Laat je inspireren door ervaringen van anderen met Open Overheid en Open Data. Lees een van de interviews of verdiep je in een van de praktijkvoorbeelden:

“Ik doe het voor de stad, dat staat bij mij voorop”

Donovan Karamat Ali is de eerste informatiecommissaris van Nederland, bij gemeente Utrecht. Wat doet een informatiecommissaris? Hoe vult Donovan zijn rol in en waar loopt hij tegenaan? En heeft hij al successen geboekt in het beschikbaar stellen van meer overheidsinformatie?

Lees het interview met Donovan Karamat Ail

"Openheid zorgt voor een nieuwe dynamiek met inwoners"

Als wethouder van de gemeente Haarlem is Jeroen van Spijk onder meer verantwoordelijk voor dienstverlening, burgerparticipatie, bedrijfsvoering en ICT. Hij is trots op de vorderingen van Haarlem op Open Data gebied. Jeroen legt uit waarom Haarlem zo inzet op Open Overheid, wat zijn favoriete Open Data toepassingen zijn en welke hobbels hij in de praktijk tegenkomt.

Lees het interview met Jeroen van Spijk

"Als je aan transparantie werkt, dan kan het niet zo zijn dat je dat in beslotenheid doet"

Het gaat bij TOP (Transparante en Open Provincie) om de combinatie van het openbaar maken van data en documenten in samenhang met een Open Aanpak. Dat wil zeggen: netwerkend werken met de partners van de Provincie Zuid-Holland. En die combinatie werkt goed. Waarom? Dat lees je in het interview met de provincie Zuid-Holland.

Lees het interview over Transparante en Open Provincie

“Right to Challenge begint met openheid vanuit de gemeente”

Inspraak voor gevorderden, zo kenschetst projectleider Ines Balkema ‘haar’ onderwerp Right to Challenge. Rotterdammers die denken lokale voorzieningen en gemeentelijke taken efficiënter en beter te kunnen organiseren, mogen deze bij wijze van proef van de gemeente overnemen. Ines is adviseur Inspraak en Participatie bij de gemeente Rotterdam. Ines licht haar visie op Open Overheid en haar passie toe voor onderwerpen zoals Right to Challenge

Lees het interview met Ines Balkema

“Ik wil een gemeente die deelt en betrekt"

Wethouder Patrick van Lunteren vertelt over Breda Begroot, een experiment waarbij inwoners invloed kunnen uitoefenen op waar het geld van de gemeente naar toe gaat. Breda Begroot is een burgerbegroting, een vorm van financiële transparantie die sterk in de belangstelling staat.

Lees het interview met Patrick van Lunteren

“Burgers hebben recht op regie”

Arre Zuurmond is de Gemeentelijke Ombudsman van Amsterdam en omliggende gemeenten. Ook is hij een van de oprichters van de Kafka-brigade, een organisatie die onnodige bureaucratie bestrijdt. In het interview met het Leer- en Expertisepunt Open Overheid benadrukt hij het belang van transparantie in de strijd tegen bureaucratie. Ook licht hij toe hoe je dit kunt bereiken.
Lees het interview met Arre Zuurmond:

http://www.open-overheid.nl/interview/burgers-hebben-recht-op-regie-arre-zuurmond/

Open Overheid in de Praktijk – Aardgasvrije wijken

Kennisland is partner en medeondertekenaar van de Green Deal Aardgasvrije Wijken, de afspraak om alle woningen in Nederland in 2050 van het aardgasnet af te hebben. Kennisland organiseert samen met het Leer- en Expertisepunt Open Overheid (LEOO) het leerprogramma Open Overheid in de Praktijk – Aardgasvrije wijken. Dit traject ondersteunt vijf gemeenten die bezig zijn met de overgang naar aardgasvrije wijken met het toepassen van Open Overheid principes. Meer weten over het programma? Je leest het hier:

Meer lezen over Aardgasvrije wijken en Open Overheid

Boekje Open Over Geld (BOOG): voor burgers en de overheid

Tijdens de Bootcamp Open Over Geld is hard gewerkt aan een publicatie met tools en initiatieven die overheidsorganisaties en de samenleving helpen om opener over geld te zijn. Wil jij ook open over geld zijn?

Bekijk hier de publicatie met tips: Een Boekje Open Over Geld

Open Spending Detaildata: alle huishoudboekjes van de overheid op één platform

De Open State Foundation werkt aan het bevorderen van digitale overheidstransparantie. Tom Kunzler (Open State Foundation)  houdt zich bezig met Open Spending Detaildata, een van de Actiepunten uit het Actieplan Open Overheid. Wat Open Spending Detaildata precies is, vertelt Tom in dit interview. Wil je meer weten? Bekijk dan ook de instructievideo over Open Spending Detaildata in het interview.

Lees het interview over Openspending en bekijk de video

Terugblik Gemeentelijk Leernetwerk Open Data

In 2016 vond het Gemeentelijk Leernetwerk Open Data plaats, een samenwerking van Kennisland en het Leer- en Expertisepunt Open Overheid. Benieuwd hoe dat was? Kennisland maakte een video

 waarin de deelnemers vertellen waarom ze meededen en wat hun grootste eye-openers waren.

Publicatie Kennisland

Meer weten over Open Data? Bekijk dan ook de publicatie ‘Open Data: van technologie naar maatschappelijke vernieuwing‘, die Kennisland naar aanleiding van het Gemeentelijk Leernetwerk Open Data schreef.

Bekijk de publicatie ‘Open Data: van technologie naar maatschappelijke vernieuwing‘

Right to Challenge: echt een uitdaging!

Het is uitdagend als inwoners de gemeente uitdagen! Right to Challenge (RtC) is het recht van buurtgebonden (sociale) ondernemers en bewonersgroepen om lokale voorzieningen en taken van de gemeente over te nemen of te coproduceren, wanneer zij denken dat het beter of anders kan. Twee concrete voorbeelden van RtC vind je in deze nieuwe video van de Community of Practice over Right to Challenge:

Bekijk de video me inspirerende Right to Challenge voorbeelden