Inschrijving Versterk de Petitie gestart

Doe mee op 12 oktober met de data-challenge
Datum 21-09-2018

Doe mee op 12 oktober met de data-challenge

Vind jij een vitale en inclusieve democratie van groot belang en heb je een passie voor data-analyses? Schrijf je dan in voor data-challenge Versterk de Petitie!

Versterk de Petitie heet de data-challenge waar programmeurs, data-journalisten, wetenschappers en ambtenaren op 12 oktober 2018 bij Universiteit Twente hun tanden in gaan zetten. Het doel is nieuwe inzichten te verkrijgen in hoe de beleidsinvloed van petitionarissen kan worden versterkt. Die is nu nog zeer beperkt: minder dan 10% van de petitionarissen krijgt een antwoord van de ontvangende partij. Kennelijk ben je er nog niet met het mobiliseren van een netwerk. Daar is meer voor nodig, maar wat precies?

Beter benutten

Om een antwoord te vinden op de vraag op welke manier petitionarissen versterkt kunnen worden om de kracht van gemobiliseerde netwerken beter te benutten, gaan we aan de slag met een aantal datasets die ter beschikking worden gesteld door petities.nl, het grootste petities platform in Nederland. Deze datasets functioneren als grondstof voor vernieuwende en inzichtgevende analyses en visualisaties.

Inclusieve democratie

Versterk de Petitie gaat over de democratie, over de mogelijkheid om als inwoners je wensen en zorgen op de politieke agenda te krijgen. De petitie is een instrument waarmee dat kan. Met de data-challenge dragen we bij aan een meer directe en inclusieve democratie. Versterk de Petitie is een initiatief van Dr. ir. Tijs van den Broek (Vrije Universiteit) en Arnout Ponsioen (DUiDT), en wordt mogelijk gemaakt met financiƫle steun vanuit de Stichting Democratie en Media en het programma Democratie in Actie van het ministerie van BZK.

Doe mee!

De data-challenge vindt plaats in het DesignLab van de Universiteit Twente in Enschede op 12 oktober 2018. Inschrijven kan op de website versterkdepetitie.nl. De winnaar krijgt een budget voor research en development van 2500 euro.