Samenwerken met de stad: Zo doet Rotterdam dat!

Auteur Tamara van der Hoek, Sharaifa Mik en Dion Coomans Afzender Gemeente Rotterdam Datum 21-01-2020

Het richting en vorm geven aan het samenspel met stad, wijk of dorp. Daar kan het Rotterdamse KOMPAS jou als ambtenaar bij helpen. Democratie in Actie werkt samen met Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen om de lessen en tools m.b.t. participatie en samenspel met de stad te bundelen en te delen met alle gemeenten.

De gemeente Rotterdam wil graag meer en beter samenwerken met Rotterdammers. Met bewoners, ondernemers en instellingen die willen meedenken, meebeslissen en zelf het initiatief nemen om de stad mooier en beter te maken. Of het nu gaat om aanpassingen op straat, veiligheid, duurzaamheid of het versterken van sociale samenhang in de stad en zorg voor elkaar. Samen wordt de stad gemaakt. Alleen gaat dit nog niet altijd vanzelf, ondanks de ervaring in de stad en in de gemeentelijke organisatie. Door ervaringen van collega’s en Rotterdammers te bundelen, heeft de gemeente Rotterdam het KOMPAS ontwikkeld. 

Het KOMPAS biedt ambtenaren van de gemeente Rotterdam een handvat hoe dit samenspel in verschillende situaties is vorm te geven. Hierbij wordt ingegaan op: WAT je wilt bereiken, WAAROM je de samenwerking opzoekt en met WIE en WANNEER je dat doet. In dit KOMPAS word je langs zes hoofdvragen geleid, die bij ieder samenwerkingstraject terugkomen. Alsook langs de dilemma’s die je daarbij op je pad kunt tegenkomen – de spreekwoordelijke beren op de weg – inclusief tips hoe deze te verjagen.

Het KOMPAS is nooit compleet of af. Het is een overzicht van de Rotterdamse ervaring en kennis. Mocht je zaken missen of aanvullingen hebben, laat het dan vooral weten via: inspraakenparticipatiedv@rotterdam.nl