Job Cohen ontvangt Prijs der Gemeenten

Datum 11-12-2018

Job Cohen heeft na het uitspreken van zijn afscheidsrede als Thorbeckehoogleraar de Prijs der Gemeenten ontvangen. Jantine Kriens overhandigde de Prijs aan Cohen vanwege zijn werkzaamheden ‘in dienst van de samenleving’.

Thorbeckeleerstoel

Job Cohen werd in 2014 benoemd tot Bijzonder hoogleraar van de Thorbeckeleerstoel. Na zijn afscheidsrede op 30 november blikte algemeen directeur van de VNG, Jantine Kriens, terug op het leven van Job Cohen: 'Job Cohen heeft als bestuurder en wetenschapper veel bijgedragen aan het realiseren van publieke waarden. Maar hij is vooral een mens die werd en wordt gevormd door zijn familie. Dankbaarheid is het woord dat bij hem past.'

Prijs der Gemeenten

Jantine Kriens dankte Job Cohen voor zijn verdiensten voor het lokaal bestuur en zijn inzet voor een inclusieve, betrokken samenleving.

“Een wetenschapper, een bestuurder die zo’n intrinsieke bijdrage levert aan het realiseren van publieke waarden: daar is in deze tijd grote behoefte aan.”

En daarom mag ik jou namens de VNG, namens alle gemeenten van Nederland, de Prijs der Gemeenten overhandigen.'

Achtergrond

De Prijs der Gemeenten is een initiatief van de VNG en wordt niet ieder jaar uitgereikt. De Prijs werd voor het laatst uitgereikt in 2010 aan Fred de Graaf, destijds burgemeester van Apeldoorn. Het beeld dat werd uitgereikt aan Cohen is naar een werk van Gerd Arntz. Aan het begin van de vorige eeuw tekende Arntz meer dan 4000 symbolen die gemaakt zijn ter verduidelijking van informatie over politiek, maatschappij, economie en industrie. Voor de Prijs der Gemeenten 2018 is Arntz' symbool voor 'de bevolking' gebruikt, en uitgevoerd als stempel.