Hoe ga ik om met burgerinitiatieven?

Over participatiesamenleving, actief burgerschap en doe-democratie
Auteur ProDemosAfzender ProDemos

Participatiesamenleving, actief burgerschap en doe-democratie. Drie verschillende termen, met vrijwel dezelfde betekenis. Ze gaan over bewoners die meer te zeggen krijgen over hun leefomgeving. Deze bewoners starten zelf een initiatief in hun wijk of gemeente en mengen zich actief in de politieke besluitvorming. In veel gemeenten zorgen deze burgerinitiatieven voor dilemma’s.

Botsen burgerinitiatieven met de representatieve democratie? Welke spelregels moet de overheid voorschrijven? Moet de overheid wel spelregels voorschrijven? Hoe kunnen gemeenten initiatieven stimuleren? En wat is de rol van een ambtenaar, wethouder of raadslid bij burgerinitiatieven?

Tips voor een succesvolle samenwerking

Om een helpende hand te bieden bij deze en andere vragen organiseerde ProDemos een reeks lezingen en bijeenkomsten, met als resultaat de brochure: “Doe-democratie: Tips voor raadsleden, wethouders, ambtenaren en burgers”. Wil je meer weten over samenwerken met burgerinitiatieven? Bekijk dan deze praktische tips voor een vruchtbare samenwerking!