Eerste namen landelijke Democratiefestival bekend

Datum 07-06-2019

Het is een bont gezelschap dat op het eerste landelijke Democratiefestival aan bod komt: Hugo Borst, Barbara Baarsma en Kasja Ollongren zijn aanwezig, maar ook Merol, Herman Pleij en cabaretier Kasper van der Laan komen naar Nijmegen. Het festival wordt op 30 en 31 augustus gehouden op het eiland Veur Lent in Nijmegen.

Namen


Wil je deelnemen aan het eerste Democratiefestival? Meld je dan aan via de website: www.democratiefestival.nu. Neem gerust een familielid, buur of vriend mee. Wil je meehelpen als vrijwilliger, check dan de website voor alle mogelijkheden.

Let op: Deelname is alleen mogelijk na aanmelding. Meld je op tijd aan want vol is vol!

Inspiratie


Wat gaat er gebeuren?

Het Democratiefestival is bedoeld om onze democratie te vieren. Een eigen mening hebben, met elkaar in discussie kunnen gaan en in vrijheid leven zijn zaken die we als vanzelfsprekend ervaren, maar dat is het niet. Het is goed om daar eens per jaar bij stil te staan. Het festival biedt een podium om je mening te verkondigen, met elkaar in gesprek te gaan, verdiepende vragen te stellen en kennis te maken met interessante (on)bekende Nederlanders. Maar er is ook van alles te doen, bijvoorbeeld workshops, sportclinics en theater. Tegen de avond komen er optredens van artiesten, ook hier is ruimte voor eigen inbreng bij de Tante Joke Karaoke Band en het Singlefeestje.

Programma


Een festival voor heel Nederland

Het Democratiefestival is een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het is gratis toegankelijk. Iedereen is welkom: jong en oud. Bezoekers kunnen zich aanmelden via de website www.democratiefestival.nu. Naast open inschrijving zijn alle burgemeesters, commissarissen van de Koning en dijkgraven van Nederland uitgenodigd om met een bus inwoners naar Veur Lent in Nijmegen te komen. Deze oproep werd de afgelopen dagen al warm beantwoord op het VNG Jaarcongres in Barneveld. Gemeenten uit alle windstreken hebben zich al aangemeld om met een bus naar Nijmegen te komen en ook minister Kajsa Ollongren vult een bus en komt naar Nijmegen.

In de bus gaan de inwoners in gesprek over lokale onderwerpen; op het festival zelf worden onderwerpen besproken die elke Nederlander aangaan. De hoofdthema’s zijn: werk & inkomen, gezondheidszorg, duurzaamheid, onderwijs & jeugd, en samenleven.

Thema's


Inspiratie

Op het Democratiefestival vieren we de democratie. Inspiratiebronnen zijn de meerdaagse democratiefestivals die al jaren in Scandinavië en de Baltische staten worden georganiseerd en daar inmiddels tienduizenden bezoekers trekken. Het Democratiefestival wil mensen bij elkaar brengen die elkaar in het dagelijks leven niet zo snel tegenkomen en zo de maatschappelijke dialoog stimuleren. In 2016 werd daar in Nederland al ervaring mee opgedaan bij de Burgerconferentie ‘Gedeelde Waarden’ in het Openluchtmuseum in Arnhem. Deze landelijke burgertop werd door de deelnemers ervaren als succesvol en voor herhaling vatbaar.

Inspiratie


Wie zijn de sprekers en acts?

Op het festival zijn in ieder geval: Hugo Borst, Annemarie van Gaal, Kajsa Ollongren, Jan van Zanen, Maarten van Rossem, Sunny Bergman, Jonna Fraser & Band, Merol, Alexander Rinnooy Kan, Denker des Vaderlands Daan Roovers, Herman Pleij, kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer, Jan Rotmans, Danny Vera, Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg, Boris Dittrich, Barbara Baarsma, Jacqueline Cramer, Maarten Hajer, Tante Joke Karaoke, Rudi Westendorp, Arend Jan Boekestijn, Rijksbouwmeester Floris Alkemade, Diederik Samsom, Jan Latten en cabaretier Kasper van der Laan aanwezig. Tijdens het festival wordt er gemodereerd door Ajouad el Miloudi, Eva Cleven, Anita Witzier en Eric Corton.

Kijk voor een complete preview en meer informatie over het programma en verblijfsmogelijkheden in Nijmegen op www.democratiefestival.nu.

Volg ons op democratiefestival.nu

T: @democratiefeest

F: Democratiefestival

I: Democratiefeest

vuurtje