Dag voor de Raad - Amsterdam

Datum
Over de bijeenkomst

De raadsperiode is bijna halverwege en hopelijk heeft u in de eerste helft van de periode al veel van uw doelen kunnen behalen. Welke doelen heeft u nog voor het restant van de raadsperiode en hoe zorgt u dat u de komende twee jaar effectief invult? Tijdens de Dag voor de Raad op 20 maart in Amsterdam gaan we met u onder andere op zoek naar de antwoorden op bovenstaande vragen.

Tijdens de Dag voor de Raad kunnen raadsleden uit het hele land in contact komen met elkaar en met interessante en aansprekende sprekers uit de wetenschap. Op deze editie van de Dag voor de Raad ligt de focus op het restant van de raadsperiode. Hoe kan je bijvoorbeeld in de komende twee jaar al een stap zetten richting de klimaatdoelen van 2030 en 2050 en welke rol speelt een Regionale Energiestrategie hierbij? Ook is er een workshop over de voor- en nadelen van een raadsakkoord en hoe je een proces tot een raadsakkoord in zou kunnen richten. Het volledige programma inclusief sprekers volgt zo spoedig mogelijk.

Data en tijden

De Dag voor de Raad 2020 vindt plaats op 20 maart in het stadhuis van Amsterdam. De inloop is vanaf 12:30, waar het programma om 13:00 aanvangt. Omstreeks 17:15 wordt er afgesloten met een informele netwerkborrel. Aanmelden voor de Dag voor de Raad is kosteloos en kan vanaf 4 februari via onderstaand formulier. Bij eventuele vragen kunt u contact opnemen met Bart de Roo via Bart.deRoo@raadsleden.nl.

Programma

12:30 Inloop
13:00 Welkomstwoord
13:15 Hoe staat de raad ervoor?
13:45 Raadsledengesprek
14:05 Plenaire bijdrage (nader bekendgemaakt)
15:00 Workshopronde (zie onderstaand voor overzicht workshops)
16:30 Raadsledengesprek
16:50 Afsluitende column
17:00 Afsluitend vraaggesprek met Bahreddine Belhaj, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden
17:15 Informele netwerkborrel

Workshops

Workshop 1: De raad en energie

Er ligt een grote uitdaging voor de overheid om de klimaatdoelen van 2030 en 2050 te halen. Hiermee ligt er ook een grote verantwoordelijkheid voor gemeenten en de gemeenteraad. Wat kan je als raad in deze periode al doen om hier stappen in te zetten? Welke rol speelt de Regionale Energiestrategie hierin?

Workshop 2: Raads- of coalitieakkoorden? Hoe bereid je je voor op 2022?

Een aantal gemeenteraden werken met een raadsakkoord in plaats vaan het traditionale coalitieakkoord. Wat zijn de voor- en nadelen van zo'n raadsakkoord en hoe zet je zo'n proces eigenlijk in gang? 

Workshop 3: Waar wil je succesvol in zijn?

De raad is halverwege de huidige raadsperiode en wat wil je de komende twee jaar nog bereiken en hoe ga je dat voor elkaar krijgen? Hoe kies je je prioriteiten om de komende twee jaar tot een succes te maken?

Workshop 4: Ga je door of niet na 2022 en wat is daar voor nodig?

Wellicht dat u halverwege deze raadsperiode al nadenkt over de volgende. Gaat u door, wat is hiervoor nodig en waar haalt u voldoening uit? Tijdens deze workshop gaan we hier graag met u over in gesprek.

Locatie
Amsterdam